Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 2024’ün üçüncü çeyreği sonunda toplam ihracat rakamı 8,7 milyar dolar olarak açıklandı. Bu kapsamda bisküvi, buğday unu, bitkisel yağlar, şekerli ve kakaolu ürünler ile makarna gibi temel gıda ürünleri sektöre önemli katkılar sağladı.
Buğday Unu İhracatında Düşüş
Sektörün en büyük kalemlerinden biri olan buğday unu ihracatı, miktar bazında %8,2 gerilerken, birim fiyatlardaki düşüş nedeniyle değer bazında bu oran %14,4 olarak kaydedildi. Ancak, buğday unu ihracatındaki gerileme, makarna, tatlı bisküvi ve gofret gibi raf ürünlerindeki ihracat artışıyla büyük ölçüde dengelendi. Yıllık bazda sektörün toplam ihracatındaki düşüş %1,6 seviyesinde kaldı.
İhracatın Parlayan Ürünleri
Tatlı bisküvi, gofret ve kırmızı mercimekteki ihracat birim fiyatları, sektörde en fazla artış gösteren kalemler arasında yer aldı. Irak, Türkiye’nin en büyük pazarı olmaya devam ederken, Suriye, Cezayir ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde de çift haneli büyümeler kaydedildi.
Buğday Unu İhracatındaki Düşüşün Sebepleri
TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, buğday unu ihracatındaki düşüşün arkasındaki temel nedenin, buğday ithalatına getirilen geçici kısıtlamalar olduğunu belirtti. Tiryakioğlu, Haziran ayında buğday ithalatına getirilen yasakların, hasat dönemindeki arz fazlası karşısında fiyat düşüşlerini önlemeyi ve yerli üreticiyi korumayı amaçladığını vurguladı. Ancak, bu durumun Eylül ayında ihracatın %16,8 oranında düşmesine yol açtığını ifade etti.
Tiryakioğlu, 15 Ekim itibarıyla kota sistemiyle buğday ithalatının yeniden başlamasının, sektörün son üç aydaki ihracat kaybını telafi etmesini umduğunu belirtti. Eylül ayındaki sektörel ihracatın 966 milyon dolara kadar gerilediğini, ancak dördüncü çeyrekte aylık 1 milyar dolar seviyesine geri dönmeyi hedeflediklerini söyledi.
Mısır Üretiminde Artış
Ahmet Tiryakioğlu, mısır üretimindeki artışa da dikkat çekti. Son dönemde fiyat artışlarıyla mısır üretimine yönelimin arttığını belirten Tiryakioğlu, mısırın yem sanayi, nişasta, nişasta bazlı şekerler ve biyoyakıt gibi geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından damlama sulama ile sulanan mısır alanlarına destekleme ödemesi yapılacağını ifade eden Tiryakioğlu, bu önlemlerin mısır üretiminin yüksek verimli bölgelerde yoğunlaşmasını ve ithalata olan bağımlılığı azaltacağını belirtti.